Odlev kapitálu z Ruska dosiahol v 1. kvartáli 63,7 mld. USD

09.04.2014 Celý región

Moskva 9. apríla (TASR) - Odlev zahraničného kapitálu z Ruska sa v 1. štvrťroku 2014 prudko zrýchlil a prekonal aj hodnotu za celý minulý rok. To ešte zvýraznilo negatívny vplyv napätých vzťahov medzi Západom a Moskvou na ruskú ekonomiku, konštatuje agentúra Reuters.

Podľa najnovších odhadov ruskej centrálnej banky za prvé tri mesiace tohto roka odtiekol z Ruska čistý kapitál vo výške 63,7 miliardy USD (46,19 miliardy eur). To je viac ako 63 miliárd USD za celý minulý rok.

Banka pritom v utorok 8. apríla informovala, že odlev kapitálu z Ruska dosiahol v 1. štvrťroku 50,6 miliardy USD. Neskôr však k tomuto číslu pripočítala ďalších 13,2 miliardy USD z devízových transakcií medzi komerčnými bankami a centrálnou bankou v Moskve.

Výsledné číslo tak podľa analytikov poskytlo presnejší obraz o odleve kapitálu z Ruska. Jeho zrýchlenie sa zhoduje s poklesom investícií a prudkým prepadom podnikateľskej dôvery v Rusku. Ekonómovia už zhoršili svoje prognózy pre Rusko po marcovej anexii ukrajinského polostrova Krym. A varovali Moskvu pred ďalšími intervenciami na Ukrajine.

Štatistky tiež odhalili, že domáce investície v Rusku v januári klesli medziročne o 7 % a vo februári o 3,5 %. To názorne ukazuje, ako odlev zahraničného kapitálu nepriaznivo vplýva na ochotu domácich podnikateľov investovať do výroby v Rusku.

A zároveň dopyt ruských spotrebiteľov po zahraničných menách v prvých troch mesiacoch roka prudko stúpol na 19,6 miliardy USD a dosiahol tak najvyššiu úroveň od 4. kvartálu 2008. Aj zahraničné aktíva bánk sa vyšplhali na 35 miliárd USD a priblížili sa tak k úrovni, ktorú dosiahli počas globálnej finančnej krízy v roku 2008.

Odlev kapitálu je jedným z dôvodov, pre ktoré ruské ministerstvo hospodárstva zhoršilo odhad rastu ekonomiky v tomto roku na 0,5 až 1,1 % z pôvodne očakávaných 2,5 %, pričom hornú hranicu novej prognózy môže Rusko dosiahnuť len ak prijme kroky na podporu ekonomiky.

Navyše, ministerstvo hospodárstva pri revízii svojho odhadu vychádzalo z predpokladu, že celkový odlev kapitálu z Ruska dosiahne tento rok 100 miliárd USD. Väčšina odborníkov je však oveľa pesimistickejšia. Svetová banka napríklad predpovedá, že Rusko príde tento rok o zahraničný kapitál v hodnote 150 miliárd USD.
 

Vyberte región